Tuesday, February 26, 2008

Dezbatere pe tema Discriminarii romilor!


Miercuri 27.02.2008 va avea loc o dezbatere undeva in liceu ( amfiteatru/sala de festivitati ) pe tema discriminarii romilor. In prima partea a dezbaterii va vorbi domnul Marian Mandache (avocat) care va va povesti cate ceva despre istoria romilor si cum au ajuns ei sa locuiasca in Romania. In a doua parte, domnul Mircea Toma (jurnalist si om public) va incerca sa vorbeasca despre stereotipuri si prejudecati.

Nu aveti nimic de pierdut, ba chiar de castigat - o sa aveti parte de o gramada de surprize si cine stie, poate plecati de acolo un pic mai castigati si mai lipsiti de prejudecati.

Dezbatere organizata de programul PHARE - S.P.E.R. ( Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma )

In cazul in care nu aflati unde se tine dezbaterea persoane de contact : Ilie Raluca si Georgescu Irina clasa XI G ( prima pe stanga cum intrati in liceu )

Monday, February 25, 2008

SECTIUNEA 2

POLITICĂ și IT


1. Alexandru Athanasiu

După liceu nu s-a putut îndepărta foarte mult de Lazăr şi a urmat cursurile Facultăţii de Drept. A îngroşat după revoluţie rândurile membrilor PSDR-ului, partid la conducerea căruia reuşea să se găsească în ’99 (când PSDR + PDSR = PSD). Actualmente europarlamentar în grupul Socialiştilor Europeni, a fost prim-ministru interimar după Radu Vasile şi a prins un scaun de ministru atât în timpul guvernării CDR cât şi PSD.


2. Valeriu Stoica

A terminat Lazărul când multi dintre noi nu eram nici măcar în planuri, după care şi-a continuat studiile la Facultatea de Drept unde a fost şef de promoţie. S-a înscris în PNL după revoluţie şi a fost Ministru al Justiţiei în 3 guverne succesive. A fost vicepreşedinte al partidului în perioada 1997-2001 şi chiar preşedinte în 2001-2002. În 2006 a pus cel mai serios umărul la marea schismă a PNL şi este unul din membrii importanţi ai PLD. Valeriu Stoica este partener fondator al Societatii Civile de Avocati Stoica & Asociatii, unde, impreuna cu sotia sa, Cristiana Irinel Stoica, a creat in ultimii ani una dintre cele mai importante firme de avocatura din Romania, specializata in litigii civile si comerciale.


3. Corina Creţu

O altă lăzăristă ajunsă pe culmi înalte, activând actualmente în numele României la Buxelles ca europarlamentar din partea PSD-ului. După liceu a intrat la Cibernetică şi a urmat până în ‘90 o carieră de economist la fabrici din Blaj şi Bucureşti. După revoluţie a lucrat ca analist al evenimentelor curente la cotidiane ca Azi, Curierul Naţional şi Cronica Română. În timpul mandatelor lui Ion Iliescu a fost consilier prezidenţial, cu rol de purtător de cuvânt. Este mândra posesoare a unui blog de pe care trimite de la informaţii din partea conducerii Europei până la prezentări powerpoint naţionalisto-patriote.




4. Rovana Plumb

Al treilea Europarlamentar lăzărist tot de la PSD, tot în tabăra Socialiştilor Europeni (I can see a pattern developing here). Este doctor în ştiinţe economice (management) specializată în probleme legate de protecţia consumatorului. Pe plan politic a ajuns vicepreşedintă a PSD şi preşedintă a Organizaţiei de Femei PSD, încurajând includerea femeilor în structurile de conducere ale partidului. De asemenea a fost secretar de stat, preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi preşedintă a Gerovital Cosmetics. Deţine Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler. Definitely a keeper.




5. Măriuca Talpeș
( in fotografie, alaturi de sotul acesteia, Florin Talpeș)


Mai mult ca sigur niciunul din voi nu a auzit de ea, dar cel puţin jumătate din voi vă bazaţi în timp ce citiţi aceste prezentări pe programul antivirus al firmei sale. Împreună cu soţul ei Florin, Măriuca Talpeş deţine firma de software SOFTWIN, creatoarea soluţiei antivirus Bitdefender şi a programelor de studiu pentru elevi, Intuitext. Anul trecut au reuşit vânzări de 100 mil $, în creştere cu 40 de mil $ faţă de anul precedent şi se preconiza o mărire de 60% pe anul curent. „Matematicieni de profesie, fosti cercetatori in domeniul ciberneticii, sotii Talpes sunt unii dintre cei mai seriosi fani ai dansului in Romania si elevi ai Elvirei si ai lui Mihai.”, bine... asta spune revista „Avantaje. Ghidul complet al femeii moderne” eu spun ca sunt (sau cel puţin ea este) lăzărişti care au reuşit „să se scoată” frumuşel prin munca proprie.




7. Doru Viorel Ursu

Fost ministru de interne, avocat de meserie, candidat la Primăria Capitalei în 1996, Ursu şi-a faurit o aură de priceput în toate. Desi are un trecut invaluit de suspiciuni, in opinia unora, si cateva procese controversate ocupa postul de sef al Comisiei de Disciplina a FRF. in timpul guvernarii lui Petre Roman Ministerul de Interne l-a avut in frunte pe acest lazarist.


8. Dan Darabonț

Cei mai vestici dintre voi l-aţi avut ca primar între 2000 si 2004, un alt PSD-ist care a făcut liceul în Lazăr, Dan Darabont este favorit la alegerile pentru primăria sectorului 6 de anul acesta. Are experienţa de 12 ani în domeniul administraţiei publice: 4 ani consilier local, 4 ani viceprimar între 1996 şi 2000 şi alţi 4 ani ca primar). A primit câteva lovituri sub centură din partea unor colegi de partid, însă a reusit să iasă cu bine din probleme şi priveşte cu încredere în faţă către alegerile locale. Cu siguranţă un lăzărist care va mai rămâne mult timp în atenţia opiniei publice.



9. Radu Mircea Popescu

Radu Mircea POPESCU a fost Consilier al Ministrului Administratiei si Internelor.

Last journey...


Daca vreti sa-i fiti alaturi pe ultimul drum, domnul profesor Voicu Constantin va fi inmormantat marti (26 feb), ora 14:00 la Cimitirul Evanghelic (vizavi de Cimitirul Belu).
Dumnezeu sa il ierte!

Saturday, February 23, 2008

In the memory of....


Domnul profesor Voicu Constantin a decedat vineri, 22.02.2008. In memoria lui, ne-am gandit sa organizam un colt in liceu. Cine are poze sau vrea sa aduca flori, lumanari, orice alt fel de obiecte care ii aduc aminte de acest profesor este rugat sa o faca luni, 25.02...

Merita mai mult! Dumnezeu sa-l ierte...

Sunday, February 17, 2008

SECTIUNEA 1

Medicină și Cultură


1. GABRIEL LIICEANU
Este un filozof şi scriitor român. Tânăr cercetător la Institutul de filozofie în anii '70, începe să frecventeze alături de Andrei Pleşu "Şcoala de la Păltiniş", ca elev preferat al lui Constantin Noica (filosof renumit). Volumele Jurnalul de la Păltiniş şi Epistolar, mărturii ale acestui parcurs formativ, au în epocă un ecou important în rândul publicului cultivat.
În prezent este membru al Societăţii Române de Fenomenologie şi conduce editura Humanitas, proiect cultural formulat în anii Şcolii de la Păltiniş.










2. MIRCEA MALIŢA
Este matematician, eseist, academician, diplomat (ambasador în SUA şi director al Bibliotecii române din New York), ministru de externe, profesor universitar român. A fost preşedinte al UNSR (Uniunea Naţională a Studenţilor din România), organizaţie de masă a Partidului Comunist, până la reunirea tuturor organizaţiilor de tineret în UTM.A fost director al Bibliotecii Academiei între 1950-1955, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învãţãmântului (1970-1972), ambasador în Elveţia (1980- 1982), iar apoi în SUA (pânã în 1985).






3. BOGDAN TEODORESCU
In caz ca nu va mai aduceti aminte singuri,va ajutam noi.Este cel ce si-a aparat pana in ultima clipa punctul de vedere in cadrul dezbaterii despre eroii democratiei.
Acest fost lăzărist este licenţiat al Facultăţii de Instalaţii, secţia Hidraulică, Institutul de Construcţii, are studii postuniversitare de jurnalism la Munchen în Germania;a efectuat o excursie de studii în America la invitaţia Departamentului de Stat al SUA în 1994. A publicat un volum de poezii „Inofensivii Beatlesi” şi un roman „Copii teribili nu învata istoria”, este redactor la „Cotidianul”, colaborator al „Ziarului Financiar”, are peste 500 de articole publicate, peste 60 de emisiuni de televiziune şi peste 100 de emisiuni radio, şi a fost director al campaniei electorale a lui Emil Constantinescu.Pe langa acestea , in prezent este si profesor în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.





4. VICTOR EMANUEL SAHINI
Este un chimist român, membru titular al Academiei Românedin anul 1990.


5. VIRGIL CONSTANTINESCU
Este unul dintre cei 3 preşedinţi ai Academiei Române rămaşi în viaţă şi un fost lăzărist de marcă.

6. CECILIA STEFANESCU
Trăieşte la Bucureşti şi este căsătorită cu poetul Florin Iaru. A absolvit Liceul "Gheorghe Lazăr" în 1993 şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1997. Şi-a început activitatea literară la cenaclul "Litere" condus de Mircea Cărtărescu (1993-1997).Este autoarea binecunoscutului volum „Legaturi bolnavicioase”, a carui ecranizare cinematografica a avut premiera in aprilie 2006. Colaborează la revistele: "Dilema", "Vineri", "Exces", "Design Buletin", "Madame Figaro" ş.a., precum şi la ziarele: "Cotidianul", "Curentul", "Independent".
"Cecilia Stefanescu, prozatoare al carei erotism (auto)biografizant e incorsetat de o rafinata armatura textuala." Paul Cernat






7. MIRCEA DICULESCU
Pfoai… Nici nu ştiu de unde să încep; a intrat in Lazăr cu 9.90, a luat bacul cu 10, a fost şef de promoţie cu 10 la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi a luat cu 10 ambele doctorate. În prezent este şeful centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie la spitalu Fundeni,şef de secţie la spitalul Elias, şeful Catedrei de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi este Directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, Centru de Excelenţă acreditat de MEC. Şi toate astea doar vorbind despre cariera lui, să nu mai pomenim de societăţile în care este membru, de sutele de lucrări publicate în ţară şi străinătate si de comisiile şi comitetele al căror vice/preşedinte este.



Votare

Pentru evenimentul "Primavara sa numara Lazaristii" ne-am gandit sa fie un fel de vot care va determina ce personalitate va urca pe scena.

In fiecare saptamana va aparea o noua sectiune.

Spor la VOT!

Friday, February 15, 2008

ActorSTART

ActorSTART este o baza de date pentru actori profesionisti si copiii cu aptitudini teatrale deosebite.

Daca vrei sa joci alaturi de actori profesionisti si sa ai posibilitatea sa obti un rol in filme, reclame, emisiuni inscriete in ActorSTART!

Mai multe informatii pe site-ul http://www.actorstart.ro/.


Tuesday, February 12, 2008

"D'ale lui Nenea Iancu"

"D'ale lui Nenea Iancu", spectacol pe care Trupa A$ il prezinta la Cafe Deko, duminica, 17 februarie la ora 20.00. Intrarea e 10 ron.

Distributie: ALIN POPESCU - MacheNita, Jupan Dumitrache, Stefan Tipatescu, Spiridon
ANDREI GHEORGHE - LacheMusteriul, Nae Ipingescu, Nae Catavencu, Zoe Trahanache


Sinopsis: Un colaj interesant dupa operele marelui dramaturg I.L.Caragiale, unde publicul poate revedea indragitele sale personaje: Lache, Mache, Nae Ipingescu, dar si... Zoe Trahanache. Atmosfera se petrece la Gradina Iunion.

Premii obtinute in cadrul festivalurilor:
premiul pentru cel mai bun actor – Festivalul Licart 2006 (cel mai mare festival de teatru pentru liceeni ) – Andrei Gheorghe;
premiul pentru interpretare masculina – Festivalul Mark Twain – 2007 - Andrei Gheorghe;
premiul TINERE SPERANTE – Festivalul Mark Twain – 2007 – pentru spectacolul „D’ale lui Nenea Iancu”.
Vizionare placuta!

Friday, February 8, 2008

Primăvara se numără LĂZĂRIŞTII

De ziua liceului, se întreba pe blog unul dintre colegii noştri de ce evenimentul nu a avut o amploare mai mare. Iată de ce ... pentru că:

Primăvara se numără LĂZĂRIŞTII

Sărbătorirea a 148 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” ni se pare o ocazie potrivită pentru o întâlnire între foştii lăzărişti şi cei actuali.
Evenimentul va cuprinde doua părţi: un spectacol prezentat de binecunoscuta TVR-istă Gianina Corondan, ajutată de patru coprezentatori şi un cocktail, pentru a le da invitaţilor ocazia să comunice într-un cadru organizat.

Spectacolul va cuprinde vizionarea unui film, ce doreşte a fi o paralelă între ,,Lazărul” de ieri şi cel de azi, momente artistice oferite de foşti şi actuali lăzărişti, dar şi anunţarea câştigătorilor celor cinci categorii (Premiul pentru Mass-Media şi Sport, Premiul pentru Medicină şi Cultură, Premiul pentru Afaceri, Politică şi IT, Premiul pentru Teatru şi Film şi Premiul pentru Muzică).Votarea nominalizaţilor va fi făcută chiar de către elevii colegiului pe blogul liceului zonalazaristilor.blogspot.com.

Cât despre momentele artistice oferite de lăzărişti încercăm să aducem pe scena oameni precum Edy Petroşel (Holograf), Zoia Alecu, Mişu Cernea, Trupa Evo, Gabriel Coveşeanu, Dana Rogoz sau Trupa A$.

Ne dorim ca acestă sărbătoare lăzăristă să se constituie într-un adevărat eveniment şi pentru acest lucru suntem în negocieri cu Opera Naţională Bucureşti pentru data de 5 mai.

Tuesday, February 5, 2008

REVISTA ,,SPERANTE"

Avem informatii noi despre revista ,,Sperante" a Colegiului National ,,Gheorghe Lazar" tema pentru numarul 3 este ,,4,3,2 ... start la filme!".

Astfel puteti trimite articolele voastre pana la data de 15 februarie pe mail-ul revistei revistacnghlazar@gmail.com.

Va uram sa aveti inspiratie si spor la lucru!

Monday, February 4, 2008

Premii pentru Trupa A$!

Trupa A$ a fost la ,,Festivalul de Teatru pentru Copii si Adolescenti Mark Twain" si s-a intors cu premii!


La sectiunea gimnaziu Trupa A$ Junior, cu piesa ,,O piesa cu fete si baieti" a luat premiul ,,Tinere Sperante".


La sectiunea liceu, Trupa A$ a castigat premiul pentru Regie.


Andrei Gheorghe a obtinut premiul pentru rol principal masculin in piesa ,,Doctor fara voie".


Amanunte despre spectacolele trupei de teatru le obtineti intrand pe site-ul www.trupaas.ro.

Friday, February 1, 2008

Vacanta placuta!

A venit si vacanta dintre semestre!

Sperand ca ati supravietuit primului semestru va uram vacanta placuta!

Ne revedem pe culoarele liceului incepand cu data de 11.02.2008 pana atunci have fuuuuuuuun in vacanta!